söndag 24 februari 2008

Solotur i fjällen!


Det var en hastig tur det här. Förra söndagen vid 1945 så kom jag på att jag ju kunde åka till fjällen i helgen! Och gå ut på tur.. Saken var den att jag skulle jobba måndag, sova hos pappa, åka till lycksele och joba, sova i lycksele och jobba även onsdagen.. Sen ledig torsdag och fredag..
Kanske lite rörigt, men om jag säger såhär: Jag behövde packa allt jag skulle ha med på söndagkvällen.
Veckan gick och torsdagen kom, det var bara att slänga upp väskan på ryggen och börja traska upp mot den beryktade lyslinjen, en kraftledning som går en bit upp på berget. Fram tills dess är det lite för brant för att åka skidor..

Knäckande!

Och jäklar va jobbigt det var, brant och mjukt och tungt.. Men nog gick det! Väl uppe på en platå strax nedanför lyslinjen så åkte säcken av, jag fixade lite varm mat och sen var det att testa skidorna på riktigt.. ut på pudret!

Lyxigaste smaksättningen?

Parmesan, chili, buljong ,4 kryddor, soltorkad tomat och vitlök.. Kan tyckas överflödigt och det var det också, inte alls lika roligt att laga mat när man är ensam. Jag smälte min första snö och fixade lite varma koppen med couscous, en höjdare faktiskt.. Testade skidorna en sväng och såg hur bakhalt det skulle bli, testade och satte på lite swix blåå!

Hel lo?

Spår längst skoterspåret en bit, det kändes väldigt vildmarksaktigt.. En sommar så såg vi ett lodjur komma gående längst en traktorstig när vi satt och grillade, otroligt majestätiskt djur.. Den stannade och tittade på oss typ 30 meter bort, svängde av och hoppade över diket och traskade upp för åkern.. Men nu på vintern så var det bara spår en bit, som efter en stund vek av utåt skogen.
Orm?

Jag vänder mig om.. och oj! vilken utsikt!

Jag kommer ut på en fin hed med lite träd, är rejält trött i benen men så fort jag lägger väskan åt sidan så blir jag genast piggare! viker av från spåret och går på en kort tur en bit uppför, gå på skrå och det var roligt! Skidorna sjönk ner kanske 10 cm..

Bärighet? Nejnejnej!

När jag står på toppen av mitt tänkta åk så tänkte jga ta några bilder, tar av mig skidorna och vipps, så står jag där med snö upp på låren! Men det var gött mos! Jag borde skaffa mig ett par gaiters.. vette fan va dom heter på svenska, som tuber man fäster i skorna som går upp längst benen som håller ute snö och allt fan det är.. Blev lite snö här och var.
Nerifrån!

Här ser vi då mitt taffliga freerideförsök (på tegsnässkidor från 60talet), notera hur man kan följa späret i tre slingor, hur det ser bra ut längst bort, över andra krönet är det lite skevt och i det tredje så är det några mystiska spår jag inte vet huur dom hamnade där!
Men kul var det!

Jag fortsätter ända upp på platten, det har börjat blåsa en del, jobbigt med sydlig vind då man måste välja.. solsken eller lä? Jag gräver mig en snygg grop i snön och lagar mig lunch, nudlar! Lä och fint blev det också, såg inte solen men väl dalen nedanför! Åker vidare och stannar för natten vid 3tiden ungefär, vill inte riskera att behöva sätta upp tält i mörkret. Efterssom jag inte har hunnit fixa nåra snötältpinnar (vanliga tältpinnar funkar.. inte alls i snö) så kapade jag av lite grenar och använde dom istället, funkade faktiskt rätt bra när dom var väl nergrävda.
Klockan 18 så kunde jag precis se siluetten av fjället i väst där solen gick ner, resten var kolsvart. Ingen ting att göra så jag går och lägger mig, fick vänta länge innan jag somnade och det var lite småkyligt att ligga så länge.

Vädring

Morgonen efter så var det bara tat komma igång när solen gick upp, tog lite tid att få ihop allt, fick smörja upp pumpen på köket lite men allt gick bra! Det var väldigt varierande väder under dagen, blåsigt och mulet ochsnö på morgonen.. sen sol och blåst, sen snö och vindstilla, det blåste upp och vipps så var molnen borta.. om och om igen..

Sol! \o/

Den andra dagen trycker jag på ordentligt.. till skillnad från första dagen så går mina 300 höjdmeter nerför istället för uppför.. Åker till Gackervattnet genom dalen som går dit, troligtvis ett vattendrag. Medvind och snön driver runt och formar härliga mönster.. väl framme så fortsätter jag upp genom björkskogen..

Tröt skidåkare, utan solskydd!


Skog? Njaa!

Ibland knäns det lite motigt, och ibland lie bättre.. men hur bra det än känns, när solen bryter genom molnen, så faan vilket leende jag får på läpparna! Det är så otroligt fint att se!

Jag hittar skoterleden ner mot sjön jag söker, man ser spåret men det är 10 cm puder på. åker gissningsvis en timme och det är rätt jobbigt.. Som en gåva från ovan kommer 6 skotrar bakifrån mig och dom kör upp leden finfint! Nu glider det betydligt bättre, och snar börjar det gå utför.. Inte alls lika brant här och det blir långa härliga utförsbackar..
Jag pressar på och slår inte läger nere vid sjön förrän vid 4, solen syns inte längre men det är ljust iaf. Enligt kartan har jag åkt ca 15 km, fast det är med raka linjer, det är en bit mer, och hälften av det i pudersnö!

Jag tältar alldeles nere vid sjön, naten går bra men det känns lite segt och motigt, funderar på att ringa efter hämtning men låter bli och sover ute ändå, natten går bra, sovsäcken har blivit lite blöt (pga slarv med snö i tältet med mera) och jag ligger iden med massa kläder på, relativt behagligt iaf!
morgonen efter ska jaf ut på sjön och göra en liten sväng runt några forsar för att komma u på björkvattnet, sjön jag startade vid.
Men när jag åker ut på isen så går jag renom lite i kanten, bara blött och jävligt slask och det var ingen fara med mig.. Men skidorna därimot, det började pacas snö så förannat under dom, jag GÅR med sidorna ca en km och ser att det ser likadant ut å nadra sidan, vänder tillbaks och går up plängst leden.. sätter mig på vägen och ringer efter hämtning, nuär det relativt nära ändå, och jag har inget intresse i att plåga mig genom 10 osäkra kilometer på isar som kanske inte riktigt bär, med skidor som inte glider.

Jag har lärt mig mycket! Och fler turer ska det bli i vinter, pulkan ska färdigställas och sen jävlar..

fredag 15 februari 2008

En lunch att minnas

Ledig från jobbet, jag satt hemma och hade lie tråkigt sådär, funderade på att åka in till stan och gymma en sväng..
Och jag har haft en del planer att tälta lite snabbt i helgen men det känns lite jobbigt..
När jag var ute och hämtade posten i sandaler och kände hur fint väder det var, och sen tände jga en liten brasa i kamminen så blev jag peppad på att komma ut.
Så det var bara att börja packa lite lätt, ryggsäcken halvfull med ved, 3 st soon-to-be varma mackor..
Sen ut på enhjuling i ishakan, sandat för det mesta men det är bara roligt! Har tyvär inga bilder från det, svårt att ta dom själv..

"Vinter"


Eld!

Det gick väldigt smidigt att få upp eld och jag kände mig duktig! Bara att sätta i en av mackorna i järnet och vänta en liten stund, och oj va gott det blev.. svampstuvning och tomat och utsikt!

Skridskois?

Vintern är ju som den är och här vid umeå så ser havet ut såhär, alldeles inne vid land. Finfin skridskois på en gata en liten bit från vattnet. Nästan spegelblankt och riktigt härligt, var ett tag riktigt sugen på att åka hem och hämta skridskor men jag orkar inte hålt enkelt.
Solklart.

Väldigt grund vik och det var häftigt att få se botten där under. Knakade lite på några ställen men det var bara roligt!

Kammin?

Jag beställde en sovsäck för en månad sen ungefär, jag kunde hämta ut den i onsdags.
Sydd efter beställning i Polen, till bättre pris än en fabrikssydd här hemma, och jag fick dessutom välja färg ;)
Komforttemp på -15 och den väger 1280 gram, och packad är den lika stor som mitt bojsänke till sommarsäck, men det ska det bli ändring på.

Jag har börjat jobba nu också, i pappas företag. Vi renoverar skydsrum och det funkra bra. INte fullt så mycket arbete som man skulle önska men det kommer snart igång. Just nu väntar jag mest på pengarna från Norge, men dom kommer snaaart...

Hade!