söndag 26 juni 2011

Premiärfiske med fluga i Lögdeälven

När jag var liten, så spenderade jag en sommar med ett flugspö på gräsmattor med en kompis, eller om det var ett par veckor.. och jag lånade min pappas flugspö ett par gånger.. Men i förra veckan insåg jag att det måste varit minst 8 år sen jag höll i ett flugspö, och det skulle väl vara kul?
Letade reda på ett begagnat spö och hittade Robert som jag toppturade i Hemavan med i vintras som är en van flugfiskare och var sugen att hitta på något alkoholfritt under midsommardagen.

Sent framme, trots regn på vägen klarnade det upp ordentligt!
Iväg till Lögdeälven efter en något kaosartad planering, stängda fiskekortsplatser men vi hade plan b med en något primitiv men dock väldigt funtionell manuell fiskekortsautomat. Jag hade knappt knytit på nya tafsen på spöt jag köpte dagen innan, och ännu mindre provsvingat lite.

Kul att nån verkar intresserad av flugvalet!
Flugvalet?  Ingen aning om jag ska vara ärlig. 
Myrorna verkade intresserade dock, måste väl vara ett bra tecken?

Pysselplats för mitt nya spö, Loop Adventure, 9 fot, klass 5.
Superfina fiskeplatser vid Lögdeälven, lagom högt vatten så det fanns tillräckligt med plats för att flugfiska utan vadare. Min superskidanpassade Osprey Kode jag fick i julas passar verkligen till allt, både topp- gym- och fisketurer! Det var lite smådött i vattnet men vi fick en handfull löjligt små öringar, men jag känner att jag hade rätt god kontroll på prylarna så min träning från mellanstadiet verkar funka fortfarande!

Robert visar hur man gör när "mörkret" faller
Supertrevlig kväll med Robert! Uppvuxen i Slovakien så har han kanske inte riktigt samma erfarenhet av flugfiske som flugfiskare uppvuxna här, med andra tekniker och flugor som nästan ses som standard, inte för att jag vet nått om flugfiske, men jag hade tänkt lära mig, och lite extra insikt är ju alltid kul!


Kvällens största fångst, en harr som inte riktigt höll måttet.
Det var som sagt lite segt i vattnet, men rätt så det var så högg en liten harr, lite för liten för att erbjuda mycket kamp men bättre än inget! Vi hade vid det här laget hunnit flytta oss längst älven och klockan hade passerat halv två, jag som trodde fisken slutade nappa ungefär när man går i säng, men sena kvällar verkar löna sig.

Sommarnatten, bäst att njuta medan man kan!
Klockan närmar sig 3 innan vi kommer därifrån, något stort i vattnet som gäckade oss att stanna lite extra, den visade sig en gång och försvann sedan. På vägen hem i soluppgången genom fina skogar täckta av en tunn slöja av dimma, vi såg både älg, räv och fjäder på vägen hem, när jag kryper i säng så är klockan 4.

Kanske  inte mycket till äventyr men dock både en premiär och en fin kväll, och mer ska det bli, jag och Robert planerar att göra en flerdagarstur med tält upp mot Arjeplog ungefär i mitten av Juli, men nog ska jag ta mig ut igen före det!
Njut av sommaren medan den varar!